Kατηγορίες
Χρήσιμα Αρχεία
Τοκετός στο Σπίτι - Midwives Greece - Family Wellbeing
Εγκυμοσύνη, Τοκετός, Γέννα, Θηλασμός, Μαίες, Μαία, Μαιευτική Φροντίδα, Προγεννητικά, Βρεφικό μασάζ, Δραστηριότητες για βρέφη, βρεφικές δραστηριότητες, Αβραμίδου Ειρήνη Αθηνά, Καμπουρίδου Πασχαλίνα, Θεσσαλονίκη, Θεσ/νικη, Ελλάδα, Pregnancy, Birth, Midwives, Midwifery Care, Prenatal, Antenatal, Postnatal, Hypnobirthing, hypnobirthing, Thessaloniki, Greece, Avramidou Irene Athina, Kabouridou Pashalina
15421
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15421,cookies-not-set,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,side_menu_slide_from_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Τοκετός στο Σπίτι

Κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τόπο που θα την εμπνεύσει για να γεννήσει το παιδί της. Σκοπός είναι να νιώσει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και ιδιωτικότητα, έτσι ώστε να χαλαρώσει και να εξελιχθεί πιο εύκολα και γρήγορα ο τοκετός της. Αυτό το μέρος μπορεί να είναι η κλινική, το νοσοκομείο ή το σπίτι της. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός καισαρικών τομών στη χώρα μας, οι περιττές ιατρικές παρεμβάσεις και η απομάκρυνση του νεογέννητου απ΄τη μητέρα μετά τον τοκετό, είναι μερικοί απ’τους λόγους για τους οποίους πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να γεννήσουν στο σπίτι τους.

 

Ο τοκετός στο σπίτι μπορεί να είναι μια εμπειρία που θα ενδυναμώσει και θα ενώσει την οικογένεια που μεγαλώνει. Αν επιλέξετε να γεννήσετε στο σπίτι τα πλεονεκτήματα της απόφασής σας είναι:

  • Κινήστε και εκφράζεστε όπως ακριβώς θέλετε χωρίς την παρέμβαση κανενός.
  • Έχετε τις μαίες σας με σκοπό να σας βοηθήσουν να βρείτε το δικό σας μοναδικό τρόπο γέννας.
  • Μπορείτε να τρώτε και να πίνετε ότι θέλετε.
  • Οι μαίες σας είναι μαζί σας για να ελέγχουν την καλή κατάσταση του μωρού σας και τη δική σας.
  • Αισθάνεστε ασφαλής χωρίς δυνατά φώτα, δυνατές φωνές και αγνώστους.
  • Είστε οι πρώτες που αγγίζετε το μωρό σας και το κρατάτε στην αγκαλιά σας χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
  • Γεννάτε χωρίς περιττές ιατρικές παραμβάσεις.
  • Ενισχύεται ο ρόλος του πατέρα.
  • Ξεκινά ανεμπόδιστα ο μητρικός θηλασμός στα πρώτα λεπτά μετά τη γέννα.

Πως γίνεται ο τοκετός στο σπίτι;

Βασική είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία των γονέων για την διαδικασία του τοκετού στο σπίτι, το απαραίτητο υλικό που θα χρειαστούν, τις πιθανές επιπλοκές αλλά και τα πλεονεκτήματα του. Οι μαίες που θα αναλάβουν τη γέννα στο σπίτι, παρακολουθούν την πορεία της εγκυμοσύνης, δημιουργείται σχέση εμπιστοσύνης μαίας – μελλοντικών γονιών.

Όταν ξεκινήσει ο τοκετός, η μαίες πηγαίνουν στο σπίτι της οικογένειας και φέρνουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό. Κατά την διάρκεια των συστολών η επίτοκος παίρνει όποια στάση την βολεύει, περπατά, μπαίνει στο νερό, τρώει και πίνει. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα η μαία θα ακούει τους παλμούς του εμβρύου και θα την βοηθά να ανακουφίζεται. Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων και δεν παρεμβαίνουν στη φυσιολογική πορεία του τοκετού αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αμέσως μετά τον τοκετό, το μωρό θηλάζει, ενώ οι μαίες φροντίζουν την λεχώνα. Αν όλα είναι καλό αποχωρούν μετά απο τρεις ώρες, αφού έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χαρτιά για την δήλωση του παιδιού και το επίδομα τοκετού απο τον ΕΟΠΥΥ. Tις επόμενες ημέρες επισκέπτονται εναλλάξ τη νέα οικογένεια.

 

 

Προϋποθέσεις για τον τοκετό στο σπίτι:

  • Να είστε υγιής
  • Χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη
  • Να μην είναι πολύδυμη κύηση
  • Η προβολή να είναι κεφαλική
  • Να μην έχετε μπει σε πραγματική παράταση (πάνω από 42 εβδομάδες)
  • Η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο να μην είναι πάνω από μια ώρα
  • Να είναι απόφαση και των δυο γονιών
  • Ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα
  • Το σπίτι να πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής

Save

Save

Save

Save

Οι μαίες και οι μαιευτές είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα για να αναλάβουν τη διενέργεια ενός φυσιολογικού τοκετού στο σπίτι. Με την εμπειρία τους και την επιστημονική τους κατάρτισή μπορούν να υποστηρίξουν και να φέρουν εις πέρας έναν τοκετό στο σπίτι με ασφάλεια αλλά και να διακρίνουν κάποιο σημάδι για τη μεταφορά της επιτόκου σε κλινική ή νοσοκομείο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λύνονται οποιεσδήποτε απορίες σε σχέση με τη γέννα αλλά και περιγράφεται με λεπτομέρεια το πλάνο τοκετού, όπως επίσης συζητιέται εκτενώς και το plan b, σε περίπτωση που χρειαστεί η άμεση μετάβαση σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Στο Midwives θα οργανώσουμε μαζί τον τοκετό στο σπίτι και θα σας βοηθήσουμε να κάνετε τις καταλληλότερες επιλογές για εσάς και την οικογένεια σας, έτσι ώστε να βιώσετε μια ασφαλή και ήρεμη εμπειρία τοκετού.

Save