Kατηγορίες
Χρήσιμα Αρχεία
Ψυχοσωματική Φροντίδα Μητέρας - Midwives Greece - Familly Wellbeing
Εγκυμοσύνη, Τοκετός, Γέννα, Θηλασμός, Μαίες, Μαία, Μαιευτική Φροντίδα, Προγεννητικά, Βρεφικό μασάζ, Δραστηριότητες για βρέφη, βρεφικές δραστηριότητες, Αβραμίδου Ειρήνη Αθηνά, Καμπουρίδου Πασχαλίνα, Θεσσαλονίκη, Θεσ/νικη, Ελλάδα, Pregnancy, Birth, Midwives, Midwifery Care, Prenatal, Antenatal, Postnatal, Hypnobirthing, hypnobirthing, Thessaloniki, Greece, Avramidou Irene Athina, Kabouridou Pashalina
15448
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15448,cookies-not-set,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,side_menu_slide_from_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Ψυχοσωματική Φροντίδα Μητέρας

Σε κάποιες γυναίκες η έκβαση του τοκετού, οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα της αλλά και η φροντίδα του νεογέννητου που είναι απαιτητική, μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικές μεταπτώσεις. Η επιλόχειος μελαγχολία είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή, διαρκεί λίγες ημέρες και συνήθως εμφανίζεται με αναίτιο κλάμα, καταθλιπτική διάθεση, ήπια αυπνία. Υποχωρεί συνήθως μόνη της μετά απο 2 εβδομάδες απο τη γέννα. Αν η μελαγχολική αυτή κατάσταση συνεχιστεί και μετά αυτό το διάστημα τότε είναι πιθανό να υπάρχει στη μητέρα επιλόχειος κατάθλιψη. Μια σοβαρή διαταραχή που χρειάζεται σωστή διάγνωση και θεραπεία απο ειδικούς.

Η μαία, η οποία συναντά τη μητέρα στο σπίτι της, μετά τον τοκετό, μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια της επιλόχειας κατάθλιψης ή ακόμη χειρότερα της επιλόχειας ψύχωσης, και σε συνδυασμό με τη βοήθεια του συντρόφου να τους παραπέμψει σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Στην περίπτωση της επιλόχειας μελαγχολίας που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ψυχικής διαταραχής η μαία θα βοηθήσει πρακτικά τη μητέρα για να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία στη φροντίδα του μωρού και το θηλασμό, καθώς και μέσω της συζήτησης και της συμβουλευτικής.

Επίσης είναι σημαντικό ο σύντροφος να έχει ήδη ενημερωθεί για τα συμπτώματα των ψυχικών αυτών διαταραχώς, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης στη μητέρα, έτσι ώστε να ζητήσει άμεσα βοήθεια.

Η επικοινωνία, η κατανόηση και η βοήθεια που θα προσφερθεί στη λεχώνα μητέρα, απο το περιβάλλον της είναι σημαντική για να μην εμφανιστούν σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Στο σωματικό επίπεδο, οι αλλαγές και η επαναφορά στο προ εγκυμοσύνης επίπεδο είναι κάτι που απασχολεί τις νεες μητέρες. Σε συνάντησεις με τη μαία θα δωθούν ασκήσεις που τονώνουν το πυελικό έδαφος, έτσι ώστε να επουλωθεί γρήγορα σε περίπτωση τραυματισμού, να μειωθεί η ακράτεια ούρων και να επανέλθει η φλεβική κυκλοφορία στις αιμορροϊδες. Επίσης γίνεται επικέντρωση στην επαναφορά των κοιλιακών μυών, οι οποίοι διατάθηκαν στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Άλλες γενικές συμβουλές για το σώμα είναι μέσα στη μεταγεννητική συμβουλευτική που προσφέρουμε στο Midwives.

Save

Save