Kατηγορίες
Χρήσιμα Αρχεία
Φυσικός Τοκετός - Midwives Greece - Family Wellbeing
Εγκυμοσύνη, Τοκετός, Γέννα, Θηλασμός, Μαίες, Μαία, Μαιευτική Φροντίδα, Προγεννητικά, Βρεφικό μασάζ, Δραστηριότητες για βρέφη, βρεφικές δραστηριότητες, Αβραμίδου Ειρήνη Αθηνά, Καμπουρίδου Πασχαλίνα, Θεσσαλονίκη, Θεσ/νικη, Ελλάδα, Pregnancy, Birth, Midwives, Midwifery Care, Prenatal, Antenatal, Postnatal, Hypnobirthing, hypnobirthing, Thessaloniki, Greece, Avramidou Irene Athina, Kabouridou Pashalina
15415
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15415,cookies-not-set,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,side_menu_slide_from_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive

Φυσικός Τοκετός

Τι είναι φυσικός τοκετός;

Ένας τοκετός λέγεται φυσικός όταν δεν υπάρχει καμία ιατρική παρέμβαση στην διάρκεια του (οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την πρόκληση του τοκετού, το σπάσιμο των νερών, τη χρήση φαρμάκου για επιτάχυνση του τοκετού ή αναισθησία, τη χρήση βεντούζας ή εμβρυουλκών, τη καισαρική τομή), το σώμα της γυναίκας ξεκινά αυτόματα τον τοκετό και με τους δικούς του ρυθμούς καταλήγει στη γέννα του νεογνού από τον κόλπο.

Πιο επίσημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τον παρακάτω ορισμό:

Φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Από την έναρξη έως το τέλος του δεν έχουμε εμφανής κινδύνους. Το παιδί γεννιέται με κεφαλική προβολή και μετά το τοκετό η μητέρα και το παιδί είναι σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή ένδειξη ώστε να παρέμβουμε στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού. (WHO – Care in Normal Birth: practical guide p.4)

Πρέπει να τονίσουμε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο φυσιολογικό και το φυσικό τοκετό, αφού πολλές φορές οι δυο αυτοί όροι συγχέονται μεταξύ τους. Φυσιολογικός είναι ο τοκετός κατά τον οποίο το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της μητέρας του (όχι με καισαρική τομή). Ενώ φυσικός, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι ο τοκετός χωρίς παρεμβάσεις. Ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί να γίνει φυσικός αν η μητέρα επιλέξει να γεννήσει ακολουθώντας τα ακούσματα της φύσης, έτσι όπως γεννούν όλα τα θηλαστικά πάνω στη γη.

Στις ιδιωτικές κλινικές και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας οι φυσιολογικοί τοκετοί δεν είναι φυσικοί, εκτός από κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις γιατρών που δέχονται να τον αναλάβουν.

Γιατί να γεννήσω φυσικά το παιδί μου;

Είναι ένα ερώτημα που σχεδόν όλες οι μέλλουσες μητέρες καλούνται να απαντήσουν στον εαυτό τους. Η ενημέρωση και η γνώση στα θέματα του φυσικού τοκετού σίγουρα θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον τρόπο που θα γεννήσετε.

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού είναι πολλά και αφορούν στο σωματικό αλλά και στο ψυχολογικό επίπεδο της μητέρας και του παιδιού.

Πλεονεκτήματα αποτελούν:

 • Ενεργός ρόλος της μητέρας στο τοκετό (περπατώντας, αλλάζοντας στάσεις που βολεύουν καλύτερα, κ.α.)
 • Αντιμετώπιση του πόνου με φυσικές μεθόδους (μασάζ, ζεστό νερό, αλλαγή στάσης)
 • Δεν υπάρχουν οι άσχημες διαδικασίες ρουτίνας των ιδρυμάτων, όπως το κλύσμα και το ξύρισμα του εφηβαίου, «σπάσιμο» των νερών, καθήλωση στο κρεβάτι κ.α.
 • Καλύτερος έλεγχος του σώματος σας , εξοικείωση με τον πόνο
 • Λιγότερος μεταγεννητικός πόνος
 • Γρηγορότερη σωματική ανάρρωση
 • Μηδενική λήψη φαρμάκων
 • Αποφυγή περιττών ιατρικών παρεμβάσεων
 • Αύξηση της αυτοπεποίθησης σας ότι τα καταφέρατε
 • Δυνατότερος δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού
 • Μειωμένη πιθανότητα να εμφανιστεί επιλόχειος κατάθλιψη
 • Υγιές, ήρεμο και πιο συνεργάσιμο μωρό
 • Πετυχημένος θηλασμός
 • Ο σύζυγος έχει ενεργό ρόλο στο τοκετό βοηθώντας στις αναπνοές ή κάνοντας μασάζ

Είναι ο φυσικός τοκετός κατάλληλος για μένα;

Αν έχετε μια φυσιολογική, χωρίς σοβαρές επιπλοκές εγκυμοσύνη, είστε υγιής και αισθάνεστε ότι θέλετε να ζήσετε αληθινά το θαύμα της γέννησης του παιδιού σας, τότε ο φυσικός τοκετός αποτελεί μια σοφή επιλογή για εσάς. Το γυναικείο σώμα είναι φτιαγμένο για να γεννά, να παράγει ζωή. Σαν απόδειξη, το ανθρώπινο είδος διαιωνίζεται χάρης στην ικανότητα του αυτή. Η εμπιστοσύνη στο σώμα σας και η καλή ενημέρωση στα θέματα του τοκετού, θα οδηγήσουν στη γέννηση ενός υγιούς βρέφους μέσα από το δρόμο που θα σας δείξει η ίδια η φύση.

Save

Save

Save

Πως μπορώ να πετύχω ένα φυσικό τοκετό;

Πολλές γυναίκες σχεδιάζουν να γεννήσουν φυσικά το μωρό τους. Για να επιτύχετε το στόχο αυτό, είναι καλό να προετοιμαστείτε κατά την εγκυμοσύνη. Κάποιες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη πιθανότητα να γεννήσετε φυσικά είναι:

 • Φτιάξτε ένα πλάνο τοκετού, όπου θα γράψετε τις επιθυμίες σας για τον τρόπο που θέλετε να γεννήσετε
 • Διαλέξτε προσεκτικά τον άνθρωπο που θα σας βοηθήσει στο τοκετό σας, είτε είναι γυναικολόγος – μαιευτήρας, είτε μαία. Ρωτήστε τη γνώμη του/της για το φυσικό τοκετό. Βεβαιωθείτε ότι έχει την κατάλληλη γνώση και ικανότητα να αναλάβει το ξεχωριστό τοκετό σας. Δείξτε το πλάνο τοκετού σας, και αν οι απαντήσεις δεν σας ικανοποιούν, βρείτε κάποιον άλλο/άλλη
 • Επιλέξτε το μέρος του τοκετού σας (κλινική, νοσοκομείο, σπίτι) και βεβαιωθείτε ότι θα σεβαστούν τις επιλογές σας
 • Ενημερωθείτε για τις επιλογές που έχετε για το τοκετό σας μέσα από βιβλία, άρθρα σε περιοδικά και internet, dvd με φυσικούς τοκετούς, ιστορίες γέννας από γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσικά
 • Μάθετε να ελέγχετε το πόνο και το στρες του τοκετού χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, γιόγκα κ.α. Οι προγεννητικές συναντήσεις πoυ γίνονται απο μαίες, που υποστηρίζουν το Φυσικό τοκετό είναι μια καλή λύση
 • Φροντίστε ώστε τα άτομα που σας περιβάλουν να υποστηρίζουν την επιλογή σας για φυσικό τοκετό

 

Στο Midwives σας προετοιμάζουμε ψυχοσωματικά και σας υποστηρίζουμε για την επίτευξη ενός  φυσικού τοκετού στο σπίτι ή στο μαιευτήριο.

Save

Save

Save